Pedikura

PEDIKURA

Riječ pedikerstvo dolazi od francuske riječi ˝pedicure˝ koja označava njegu nogu, a posebno se bavi njegom noktiju na nogama.

Razlikujemo nekoliko vrsta pedikure

  • Estetska pedikura koja je opuštajuća uz obradu raznim kupkama i kremama.
  • Klasična pedikura u kojoj se obrađuje skraćivanje noktiju i zadebljala koža.
  • Medicinska pedikura u kojoj se pored zadebljale kože i obrade noktiju rješava i problematika nogu i noktiju, kao što su urasli nokat ili kurje oči.

Moderni pedikerski saloni opremljeni su medicinskim instrumentima, preparatima za njegu nogu, podološkim brusnim aparatima, te raznim sistemima za ispravljanje bolno uraslih noktiju i problema stopala.

Stopalima je potrebno posvećivati posebnu pažnju zbog zdravlja i cijelog niza bolesti koji mogu uzrokovati ukoliko ih zanemarimo. Ona drže cijelu težinu tijela, a sastavljena su od cijelog niza kostiju koje su povezane zglobovima.

Deformacije stopala koje mogu biti uzrokovane zadebljalom kožom, uraslim noktom, žuljom, kurjim okom ili natiskom mogu stvoriti probleme u organizmu ili uzrokovati deformaciju stopala, koje će se nastaviti na deformaciju kralježnice i mogućim cijelim nizom bolesti.

Prevenciju ili uklanjanje ovih simptoma postići ćemo redovitim odlaskom pedikeru,a ukoliko je bolest uznapredovala po potrebi fizijatru ili dermatologu.

Suha i zadebljala koža nogu pojavljuje se učestalim znojenjem nogu, te neadekvatnom obućom uz nastajanje natisaka. Ukoliko se takova koža ne tretira ,a natisci ne odstranjuju, mogu se razviti i razne deformacije nogu i stopala.

Kurje oko
Nastaje pritiskom i trenjem kože. Ono je smeđe-žute boje. U sredini je mrtva jezgra koja svojim vrhom seže u dubinu. Nalazi se najčešće uz drugi i četvrti članak prsta, ispod nokta, kod čekičastih i kanđastih prstiju, uz rub palca, pod nožnim trbuščićem na peti. U salonima medicinske pedikure skida se sloj po sloj dok se ne dođe do hiperkeratotičnog trna.
Gljivična oboljenja kože i noktiju
Pogoduje im znoj, toplina, vlaga. Očituju se crvenilom i svrbežom, a nokat mjenja boju, jer se gljivice talože pod pločom nokta.


Leave a reply