Klasična masaža

Klasična masaža je adekvatna kada želimo poboljšati cirkulacijski sustav. Iskustvo masera presudno je kod izbora tehnika koje su bitne kada želimo poboljšati prokrvljenost, tonizaciju ili opuštanje mišićnih skupina. Takvim načinom se pozitivno utječe na rad ostalih tjelesnih sustava ( ispravan rad organa, jačanje imunološkog sustava, čišćenje dišnih puteva, rada srca, kod prehlada itd. )

Svaki pokret koji se izvodi u masaži je usmjeren prema srcu radi što bolje prokrvljenosti, lakšeg opuštanja mišića i cijeloga tijela.

Temperatura tijela povisuje se za 2-3°C. Dolazi do poboljšanja cirkulacije ne samo u površinskim dijelovima, kao što je to prostim okom vidljivo, već se izravni mehanički podražaj prenosi na potkožno tkivo i na mišiće kako bi se dovelo do hiperemije tih područja. Hiperemija postiže svoj maksimum nakon dvadeset minuta, a nakon završetka masaže ukupna duljina djelovanja je šezdeset minuta. Također dolazi do poboljšane opskrbe kisikom i hranjivim tvarima, a pospješuje se izlučivanje štetnih produkata metabolizma i ugljik iz krvi. Pojačava se izlučivanje vode iz tijela.

Klasičnu ručnu masažu možemo podijeliti na smirujuću i podražajnu. Kada primijeniti smirujuću ili podražajnu masažu ovisi o indikacijama. Kod pojačane napetosti i bolnih stanja primjenjuje se smirujuća, a kod propale i mlohave muskulature treba biti podražavajuća kako bi se postigao suprotni učinak.